Akvárium, založeno r. 1899bývalý První spolek přátel akvárií a terárií v Království Českém v Praze
    
 
 Aktuality 
 Členství 
 Výsledky soutěží 
 Členové 
 Články 
 Novinky 
 Download 
 Kontakty 
 Související odkazy 
   
Zpracováno
11.7.2005
 

 

Pěstírna pro 21. století    (2)

Martin Rose

 

Vzhledem k velikosti celého chovného zařízení je už nezbytné mít další pomocníky. Na rozdíl od mnoha velkochovatelů, kteří do péče o ryby aktivně zapojili všechny členy rodiny, dal majitel své rodině svobodu a zaměstnává šikovné ošetřovatelky ryb. Ženské ruce jsou v pěstírně k nezaplacení – všude je čisto a pořádek. Práce je usnadněna různými zlepšováky, např. dvojcestným filtrem z bioakvacitu, který se pere sám při výměně vody a není nutno jej vůbec vyndávat. Tímto filtrem jsou osazeny všechny velké nádrže a díky němu nedochází k občasným kalamitám způsobeným obvykle vyjímáním a praním filtrační náplně.

 

 

Tmavá přední kapotáž, v pěstírnách této velikosti dost neobvyklá, má nejen zamezit případným zoufalým skokům ryb při lovení, ale slouží i jako komunikace mezi majitelem a zaměstnanci – u nádrží se zataženou kapotáží se ryby už nekrmí, jsou určeny k expedici a mají nucený půst.

 

Za poslední řadou stojanů se podél celé stěny táhnou schodovité velkoobjemové rezervoáry, v nichž dochází k temperování vody, k sedimentaci cizorodých látek z vodovodního řadu a přirozenému vyprchání chloru.

 

 

Při pohledu na stojany z mírného nadhledu člověk vnímá světlost, vzdušnost, účelnost a moderní provedení celého zařízení.

 

 

Dostatek světla je zajištěn světlíky probíhajícími v ose uliček mezi nádržemi. Pod světlíky je navíc v celé délce ještě rampa umělého osvětlení, na níž se střídají osvětlovací tělesa s vrtulovými ventilátory zaručujícími mírné proudění vzduchu. Součástí velkorysého technického řešení jsou přirozeně i výkonné odvlhčovače.

 

Přívod tlakového vzduchu a vody k nádržím je řešen standardně, kdo ale navštívil víc pěstíren, dobře ví, že v samotném provedení jsou velké rozdíly. Z obrázku je vidět, jak účelné a přehledné je vedení instalací.

 

Pokračování...

 

 
Českomoravská společnost Guppy | Českomoravská společnost Xipho-Molly | Klub přátel divokých živorodek

Web&Design © 2004 Roman Slaboch

 | 

Připomínky a návrhy